Smarta korvar kapar tid

Andreas Johansson i Färgelanda har bytt ut sin kombipress mot en wrapper. Förr tog det drygt en vecka att plasta in höbalar. Nu tar det ett par dagar.

I fyra generationer har familjen Johansson brukat jorden utanför Färgelanda, norr om Uddevalla . Här bor Andreas Johansson, föräldrarna och fyra syskon i skilda hus. Han ser tillbaka på barndomens gemenskap med glädje och trivs med sitt yrkesval.

– Jag tycker mycket om att vara utomhus. Att lägga upp tiden själv och välja vad som ska göras, säger Andreas Johansson.

PÅ GÅRDEN hjälper han föräldrarna med mjölkkor och driver en egen firma som fokuserar på köttkor. På sommaren håller korna naturen i schack och under hösten säljs de kravmärkta kalvarna. För att kunna husera fler djur byggde han nyss ut ladan. Förra året satsade han även på höbalswrappern Andersson IFX 600.

– Tidigare hade jag en kombipress men det gick för långsamt. I år lägger jag omkull allt hö och plastar in på ett par dagar. Det brukade kunna ta sex dagar tidigare, säger han.

DEN NYA MASKINEN minskar plaståtgången med 50 procent genom att packa balarna i en lång tub i stället för att rulla in varje enskild bal för sig. Transporterna underlättas också av att själv kunna välja hur långa tuberna ska bli.

– Plasten cirkulerar runt balarna likt skinnet på en korv. ”Korvarna” kan sedan bli hur långa som helst, säger han.

FÖR EGEN DEL plastar Andreas in ungefär 1 500 balar under sommaren. Men i år siktar han på 10 000 balar hos jordbrukare i närområdet. Han är den enda i området med en liknande maskin och kör gärna så mycket det bara går.

– Det känns bra när man är klar, när man har uträttat mycket jobb.

Läs mer om Andreas i vår medlemstidning Ringen.

2017-08-01 (MR Sverige)
©
MR Höglandet
Phone
0383-46 02 42
Email
Adress
Brogårdsgatan 22, 574 38 Vetlanda
Tipsa en vän
Facebook
Skriv ut