Maskinstation med markkontakt

På tio år har 29-årige Rickard Andersson byggt upp en av Sveriges största maskinstationer i Mantorp. Men han låter fötterna stanna på jorden.

För Rickard Andersson inföll julafton om hösten som barn. Då samlades nästan hela lantbrukarsläkten, som går tillbaka fyra generationer, för att skörda hö.
- Höstskörden var som släktträff där vi hade roligt och skojade ihop. Alla ställde upp och jag fick köra traktor, säger Rickard Andersson.

EFTER LANTBRUKSGYMNASIET arbetade han på en maskinstation. Han kom dock snabbt fram till att han ville köra i egen regi och drog igång firman JR Energi och lantbruks AB redan som 19-åring.
– Jag har alltid sagt att satsa bör man göra tidigt. Då man fortfarande har lätt att lära och är fylld av energi, säger han.

SEDAN 2007 HAR HAN SKAPAT JOBB åt ett trettiotal personer. Förutom maskinstationen arbetar företaget med egen lantbruksverksamhet sedan Rickards pappa Jan blev delägare 2013. Entreprenadens 30
maskiner kör in 70 procent av verksamhetens omsättning på cirka 25 miljoner årligen.
– I maskinstationen tjänar vi pengar för varje timme vi kör. Men med det egna vet du aldrig vad du tjänar. Man måste vara iskall som bonde då man kör ner miljonerna i marken. På tio år har 29-årige Rickard Andersson byggt upp en av Sveriges största maskinstationer i Mantorp. Men han låter fötterna stanna på jorden.

HUVUDSYSSLAN är att hacka gräs och köra gödsel. Men företaget förädlar också spannmål, tillverkar pellets och har börjat avverka skog under senare år.
– Lantbruket är väderkänsligt. Regnar det för mycket kan allt bli förskjutet och arbetsdagarna bli 20 timmar långa. Då är det bra att ha flera ben att stå på. 

Det finns mer att läsa om Rickard och andra medlemmar i MR i tidningen Ringen som du hittar här!

2017-11-30 (MR Sverige)
©
MR Höglandet
Phone
0383-46 02 42
Email
Adress
Brogårdsgatan 22, 574 38 Vetlanda
Tipsa en vän
Facebook
Skriv ut